Bastionul Tesătorilor Brasov

Bastionul Tesătorilor Brasov informatii

Nota obiectiv (review)

0
Nici un vot inca

Tip obiectiv: 

  • Bastion

Bastionul Țesătorilor din Brașov judetul Brasov

Bastionul Tesatorilor a fost construit cu scopul de a apara sudul cetatii Brasovului.

Este cel mai bine pastrat dintre bastioanele cetatii, fiind unic in tara.

Bastionul este situat la poalele Tâmpei, în coltul sud-vestic al fostei cetăți a Brasovului. Constructia de forma hexagonala, cu laturi inegale, are o suprafata de 1616 mp. Zidurile sale au 3 m grosime la baza si 1,5 m in partea superioara.

Bastionul Țesătorilor a fost construit în două etape, între anii 1421 – 1436 şi 1570 – 1573, Bastionul a fost încredinţat pentru întreţinere şi apărare breslei ţesătorilor de in, de unde şi numele bastionului.

În prima etapă s-au construit primele două nivele de galerii de luptă. La primul nivel se remarcă gurile mari de tragere, în faţa cărora erau amplasate archebuze şi bombarde.

În a doua etapă se mai construiesc încă două nivele de galerii şi cele două turnuri de observaţie destinate corpului de gardă. Din ele se supravegheau drumurile de acces în cetate. Pe turnul de observaţie din nord - estul construcţiei se pot citi şi astăzi două date: anul 1573, cel al definitivării fortificaţiei şi anul 1750, care marchează data reconstrucţiei sale, după prăbuşirea din anul 1710.

Intrarea în incintă se făcea din suişul străzii Castelului, astăzi strada George Coşbuc nr. 9, prin poarta întărită cu turn şi un gang lung de aproare 5 m.

După restaurarea din anul 1910, Bastionul Ţesătorilor îşi schimbă destinaţia, devenind muzeu.

În 1950, în interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea, precum și arme și produse ale breslei țesătorilor.


Începând din anul 2002 curtea interioară, care se bucură de o acustică deosebită, datorată în mare măsură galeriilor din lemn de răşinoase existente pe zidul de incintă a devenit scenă în aer liber pentru spectacole de operă, premieră în peisajul cultural braşovean.

Expoziţia cuprinde două săli cu materiale documentare şi piese, în expunere liberă şi în vitrine. Prima sală oferă date documentare şi materiale tridimensionale provenite din săpături arheologice sistematice, privind sistemul de fortificaţii la Ţării Bârsei înaintea secolului al XIV-lea. În vitrine sunt expuse arme albe, cămăşi de zale, fragmente de armură specifice începutului evului mediu. Piesa cea mai valoroasă este paloşul de două mâini, descoperit în Cetatea Brasovia, datând din secolul al XIII-lea.

În cea de-a doua sală, alături de arme, în vitrine au fost expuse imagini ale cetăţii Braşovului, după gravuri vechi, şi ale fortificaţiilor de pe ziduri care încă se mai păstrează, înncercarea de a ilustra legătura existentă între sistemul de construcţie a cetăţilor şi armamentul epocii. În centrul sălii se află expusă macheta cetăţii Braşovului. Aceasta a fost realizată de profesorul de desen Friederich Hermann, după o stampă de secol XVII. Cetatea Braşovului în miniatură este realizată la scara 1:200, în gips policromat pe suportde lemn. Este remarcabil simţul proporţiilor şi amănuntele respectate în realizarea fiecărei construcţii în parte.

Macheta Scheiului este realizată la o distanţă de 57 de ani de cea a cetăţii, în anul 1961, după o reprezentare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Este folosit din ce în ce mai mult pentru petreceri și mai ales concerte de operă, datorită extraordinarelor calități acustice de care dă dovadă.

 

Sursa : Muzeul Judeţean de Istorie - Braşov

.

Adresa

Str. George Coșbuc nr. 9 Brasov, judetul Brasov, cod postal 500015

Locatia

Localizare

Bastionul Tesătorilor Brasov

Brasov 
Romania
Latitude: 45.637134
Longitude: 25.588978

  

Like

like0

Comentarii despre obiectivul turistic

Oferte cazare

 

Cazare la Apartament Gina din Brasov judetul Brasov. Apartament Gina din Brasov judetul Brasov dispune de 2 camere ( spatii ) cu un total de 4 locuri.

 

Cazare la Hotel Astra din Brasov judetul Brasov. Hotel Astra din Brasov judetul Brasov dispune de 20 camere ( spatii ) cu un total de 40 locuri.

 

Cazare la Camere Casa Da Vinci din Brasov judetul Brasov. Camere Casa Da Vinci din Brasov judetul Brasov dispune de 3 camere ( spatii ) cu un total de 6 locuri.

 

Cazare la Hotel Vlad Tepes din Brasov judetul Brasov. Hotel Vlad Tepes din Brasov judetul Brasov dispune de 19 camere ( spatii ) cu un total de 38 locuri.

 

Cazare la Hotel Global din Brasov judetul Brasov. Hotel Global din Brasov judetul Brasov dispune de 24 camere ( spatii ) cu un total de 56 locuri.